Translate

måndag 30 september 2013

Syfestivalen i Åhaga


Jag och många fler handarbetsintresserade kvinnor passade på att åka till Borås där det var syfestival nu i helgen.
Bland många utställare och deras montrar fann jag ett par quiltande damer som stod i Rikstäckets monter. De hade en workshop där besökarna hade möjlighet att sy sig ett glasunderlägg. Så jag tog den chansen.

söndag 29 september 2013

Ett tomt hus


Än så länge står huset kvar. Men de som bodde här har flyttat och det är nog bara en tidsfråga innan huset också försvinner från platsen.

lördag 28 september 2013

Min väska i blått & vitt


Efter att ha varit och sett lapptäcksutställningen "Bara blått & vitt" på Mölndals stadsmuseum fick jag en enorm lust att sy något i bara blått och vitt.
De hade en gästbok liggande för oss besökare, som var sydd i något slags mosaikmönster som jag blev förtjust i och ville prova på.
Så jag tog fram några av mina restbitar i blått och vitt och skar ner till 1 1/2 inch i fyrkant.
Jag la dem på ett underlag av vlieseline och strök fast, band sedan ihop tygbitarna med en mönstersöm på symaskinen, rad för rad.
Skar därefter några gånger "vågrätt" i "mitt tyg", flyttade om remsorna på en ny vlieselinebit, strök fast och band ihop på nytt med en mönstersöm. Samma moment gjorde jag "lodrätt" några gånger.
Och av mitt "nya mosaiktyg" som jag gjort sydde jag väskan, som består av 366 st 1 1/2 inch bitar.

I skrivandets stund inser jag att min väska är gjord av scraps. Och med tanke på att det pågår en scrapsutmaning på bloggen Majas Paradis blir väskan mitt bidrag i september månad.


fredag 27 september 2013

Hummerfisket


De båtar men ser "ute nu" är nästan bara de som fiskar hummer. Och i år var det ovanligt goda väderleksförhållanden vid hummerpremiären.

torsdag 26 september 2013

Centralstationen


Mitt i vimlet, av för mig helt okända människor på Stockholms central kan jag finna en harmoni. Jag tycker att det är en imponerande plats att vara på, för att ta en kaffe i väntan på att ge sig iväg.

onsdag 25 september 2013

Stockholm i skymning


Till och med jag som kommer från västkusten får erkänna att Stockholm är vackert när det skymmer.

tisdag 24 september 2013

Charlotta


Mitt i sommaren 2012, den 24 juli föddes en liten flicka som fick heta Charlotta. Då sydde jag detta babytäcke till henne.

måndag 23 september 2013

Plommon


Jag har plockat några plommon som jag vill bjuda Dig på som tack för att Du tittar in i min blogg. Du är så välkommen och jag önskar att Du återkommer om Du har tid och lust.

söndag 22 september 2013

Wivis pyssel


Det var elva av mina bloggvänner som anmält sitt intresse att ta över SneRallyt efter mig.
Och detta bus som startades i juli månad av bloggen Lappat & Klart går nu vidare till Wivis pyssel.
Du får tygbitarna och instruktionerna i ett brev hem på posten när Du har mailat Ditt namn och adress till mig. Jag hoppas att Du ska känna förväntan och glädje, så som jag gjorde.

Vi som nu deltagit i Rally på snedden är;
Ullis skapar med nål och tråd
Gunilla-sytanten
Dollandesign 

lördag 21 september 2013

Älvorna dansar


I går kväll när jag var på hemväg tyckte jag mig skymta några älvor som dansade över ängarna.

fredag 20 september 2013

Fantasiträd


I dessa tider mognar ju frukten på våra träd och vi ser fram emot att plocka och äta den. En av grannarna här har ett fantasiträd i sin trädgård som ser likadant ut hela året. Visst är det fräckt!

torsdag 19 september 2013

onsdag 18 september 2013

Bara blått & vitt


Jag var tillsammans med en väninna på Mölndals stadsmuseum och såg en helt fantastisk lapptäcksutställning.
Ewa-Lisa Ohlsson som har butiken Lapptäcksverkstan i Göteborg har haft god hjälp av Gerd Bengtsson. Och de har organiserat denna utställning där quiltare från olika delar av Sverige och även från andra länder är med och ställer ut.
Utställningen har hängt från den 1 juni och den 29 september när den plockas ner flyttas den till Danmark för att visas även där.
Tänk Er, ett femtiotal fantastiska lapptäcksarbeten sydda i enbart vita och blåa tyger!
Att vandra runt och se dessa ljuvliga arbeten bara i blått och vitt var en smekning för ögat, tycker jag.

tisdag 17 september 2013

Bönor


Bönor är gott att äta och vissa av dem kan man odla nästan bara för att de är vackra att se där de växer, tycker jag.

måndag 16 september 2013

Sommarväder


Vi har haft en helt underbar sommar i år som inte verkar ha velat ta slut. Men nu tror jag att våra fantastiska sommardagar är över och hösten möter oss igen.

söndag 15 september 2013

Sne´Rallyt


Som ett komplement till blogginlägget som jag gjorde i går vill jag visa de tygbitar som nästa deltagare i Rally på snedden kan använda att sy av.
Till min necessär gjorde jag slut på många svarta och vita tyger som Ni ser. Och har nu fyllt på i påsen, som eventuellt kan bli just Din.

lördag 14 september 2013

Rally på snedden


Här är min necessär på snedden, sydd efter ett mönster av Anette Lejonborg. Jag valde att sy i färgerna vit och svart eftersom det var övervägande den färgskalan på tygerna som jag fick tillskickat mig. Nu är det fritt fram för Dig som har en egen blogg att anta denna utmaning efter mig. I och med att man anmäler sig så krävs det att man syr necessären efter just det här mönstret som medföljer tygerna.

Anmäl Ditt intresse här på min blogg senast fredag den 20 september. Jag lottar fram den som får chansen under lördagen och presenterar nästa rallysömmerska söndagen den 22 september här på bloggen.

Nästa deltagare får då en påse med minst 30 st 2 1/2 inch kvadrater och 3 st 2 1/2 inch remsor på hel bredd. Av detta och plus eventuella egna tyger syr man sig en liten necessär på snedden. Man bestämmer själv hur rimligt lång tid man vill ha på sig att sy. När man sedan sytt sin necessär fyller man påsen så att "rätt" tygmängd finns igen och det skall vara lapptäckstyger, rakt tillskurna så att det går att utnyttja ordentligt. Sedan bloggar man och visar upp sin necessär och anordnar ett lotteri bland dem som är intresserade att vara med.

Anne-Marlen som startade upp Rally på snedden har samlat bilder på necessärerna i ett album om Ni vill kika: Lappat o klarts album
Var och en av oss som deltar ska också länka hit.

fredag 13 september 2013

Fredag den 13:e


Det sägs ju att man ska "akta sig" för olyckor och vara extra försiktig denna dag. Men jag kan inte påstå att fredagen den trettonde har varit mer olycksdrabbad än någon annan dag för min del.
Denna skulptur Rasande Sten är gjord av Torkel Olausson.

torsdag 12 september 2013

Nernst föräldrahem


Jag har varit på besök i huset där vår vän Nernst växte upp. Minns honom från min barndom som en stor och glad man med ett bullrigt skratt och en stor famn. Är glad att än i dag vara god vän med hans döttrar som nu är två pigga damer, 88 och 92 år gamla.

onsdag 11 september 2013

Jag gläder mig


Om Ni funderar över det pågående "Rally på snedden" här bland oss bloggare så är det just nu jag som förvaltar tygpåsen.
Jag fick ett brev på posten från Gunilla som har bloggen Gunilla-sytanten.
Det var ett spännande brev att plocka upp ur brevlådan, som jag visste skulle innehålla ett mönster och tyger från kanske tre olika "sömmerskor".
Så nu gläder jag mig åt att sy en liten necessär på snedden.

tisdag 10 september 2013

En bilverkstad


När jag åkte på Quilt-Rallyt i helgen körde jag på väg 172. Passerade då en bilverkstad som hade en mycket vacker skylt, enligt mitt tycke.

måndag 9 september 2013

Mitt Quilt-Rally


Jag har ägnat lite tid de senaste dagarna åt att besöka butiker som säljer lappteknikstyger och tillbehör.
Pia som har QuiltStudion visade en mall som var käck att använda när man syr ihop remsan som ska bli avslutningskant. Hon demonstrerade även Quick Curve linjalen.
På Camillas Syverkstad fick man rådgivning av Camilla hur man syr ett servettställ.
Anna som har Annas Batik gav käcka tips om hur man syr avslutningskant på symaskin för att slippa handsömnaden och en fiffig ide´om en tvåfärgad avslutningskant.
Hos Marie på Textilia var det flera workshops. Man kunde pröva på att sy bokmärken eller små etui. Sy över hexagonmallar för hand eller sy ett block i någon snabbteknik.
Jag "behövde" inget speciellt men köpte tyg, mönster, vadd och tråd. Lite på varje ställe.
Som bonus nu under Quilt-Rallyt fick jag även gåvor i butikerna, så som mönster, knappar och tyg.  

söndag 8 september 2013

Fallvatten


Mikael Niemi har skrivit denna "svenska katastrofroman". Den utspelar sig under en enda, ödesdiger dag i Norrbottens skogsland, där man som läsare får följa några personers öden.

lördag 7 september 2013

Ideér


Kan det vara så att; det är med ideér som med små barn, man tycker bäst om sina egna?

fredag 6 september 2013

Mina vinsttyger


Brevbäraren kom med de här två vackra Tildatygerna till mig i ett brunt omslagspapper. Paketen kom från Torill som har bloggen Loladesign och var min vinst i hennes Give Away med anledning av att hennes blogg "fyllde tre och ett halvt år".
Jag blev jätteglad när mitt paket kom i brevlådan från Norge. Jag bugar och tackar för denna fina gåva, och har redan börjat fundera på vad jag ska sy av de här tygerna.

torsdag 5 september 2013

Solrosor


Jag tycker att synen av många solrosor tillsammans är överväldigande.

onsdag 4 september 2013

Trädgårdsstolen


Jag har en trädgårdsstol som jag är mycket förtjust i och just nu har jag minisolrosor planterade i den.

tisdag 3 september 2013

Jag vann


Brukar kika in på bloggen Loladesign och det är lika trevligt varje gång. I mitten av augusti fick Torill som har bloggen lust att fira att hon haft sin blogg i snart tre och ett halvt år med en Give Away.
Jag anmälde mitt intresse och hade turen att vara en av de två som vann och det är jag glad för.

måndag 2 september 2013

Min ambition


Jag försöker att se varje dag som en möjlighet att göra något gott av.

söndag 1 september 2013

Dagens ros


Jag vill ge "dagens ros" till alla Er som var med på min sommarutmaning. Det var väldigt trevligt att se så många muggmattor med eller utan muggar visas på Era bloggar. Jag är förundrad över hur många olika sätt vi kan sy "en liten muggmatta" på!