Translate

måndag 1 oktober 2012

Mickelsmäss


Mickelsmäss räknades faktiskt tidigare som en av de största helgerna på året. I början på 1800-talet var Mikaels dag nog den dagen som de flesta unga längtade efter som mest. Då började nämligen årets enda lediga vecka. Mikaeli dag inföll den 29 september och var fram till 1772 en helgdag.
Mickelsmäss var en viktig dag också på ett annat sätt. Det var en allmän flyttningsdag för allt tjänstefolk och det passade bra, eftersom Mikaeli betecknade "en gränsperiod inom vegetations- och arbetsåret, efter skörden och före vinterarbetenas början".
I samband med flyttningen kom friveckan vare sig man flyttade eller inte och påpassligt hölls då på många platser stora höstmarknader, skördefester, gillen och "mickelsmässdanser" i hela landet. Det gjorde att Mickelsmäss av många ansågs som årets största högtid vid sidan om julen. Man träffades på marknader, man festade och åt gott. En del höll kalas för att tacka dem som arbetade på gården.
Mickelsmäss avslutade odlingsåret och lyste upp vardagen under en period på året när höstmörkret började falla och det ännu var långt kvar till jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar